De uitdaging

Vele industriële installaties en infrastructuur hebben nood aan een verhoogd inspectieregime gezien de einde levensduur of levensduurverlenging. Traditioneel gebeurt dit met fysieke inspecteurs die via touwtechnieken, stellingen, hoogtewerkers of te voet deze assets inspecteren. Bovendien is de mens “beperkt” en heeft nooit dezelfde coherentie. Veel te inspecteren zaken bevinden zich op moeilijk bereikbare plaatsen wat thermo-grafisch inspecteren lastig of vaak onmogelijk maakt. Ook kan je met visuele inspecties vaak niet alles zien. Bovendien zijn de kosten met traditionele technieken hoog.

De Oplossing

Met een thermo-grafische camera kan de temperatuur van een object in kaart gebracht worden. Dit is niet mogelijk met een visuele camera.

De Technologie

Thermografie is een contactloze meetmethode waarbij men de temperatuur in kaart brengt. Dit gebeurt met een thermo-grafische camera. Deze camera is uitgerust met een sensor voor infraroodlicht en die de golflengte kan analyseren. De camera levert een thermogram: een visuele weergave van de aanwezige temperaturen.

Voor een thermische inspectie kunnen we gebruik maken van een handheld thermische camera wanneer de asset goed bereikbaar is. Voor moeilijk bereikbare plaatsen hangen we een thermische camera aan onze drone. Vanuit de lucht zie je enerzijds andere invalshoeken, anderzijds heb je een mooi ‘helikopterzicht’. Deze toestellen maken trouwens steeds een bijhorende visuele foto, zodat je duidelijk kan zien waar deze schade is gevonden en wat mogelijks de oorzaak is.

Thermisch beeld van een hotspot in een warmtenet. Een stuk ontbrekende isolatie of lek
is vermoedelijk de oorzaak.

Verder is een thermische inspectie sterk afhankelijk van verschillende parameters, waarvan sommige het resultaat sterk kunnen beïnvloeden:

 • Emmisiegraad: is een eigenschap die aangeeft hoeveel straling van een object afkomt en er niet door wordt gereflecteerd. Een lagere waarde geeft aan dat er een groter deel wordt gereflecteerd, terwijl een hoge waarde aangeeft dat een lager deel wordt gereflecteerd.
 • Reflectietemperatuur: Elk materiaal heeft een andere reflectiviteit. Het is logisch dat blinkende materialen zoals bv. een inox-tank daarom niet deftig kunnen geïnspecteerd worden.

Een visueel en thermisch beeld naast elkaar. Door de hoge reflectiviteit van het inox-
paneel zie je het volledige spiegelbeeld van de thermograaf.

 • Het weer:
  Wind en regen: Bij veel wind of regen kunnen we met onze drone niet vliegen. Wanneer het recent geregend heeft is de asset ook nat, en droogt deze ongelijkmatig. Dit geeft zo een vertekend beeld van een thermogram.

  Luchtvochtigheid: De relatieve luchtvochtigheid in de meetomgeving moet laag genoeg zijn om condensatie in de lucht (mist), op het meetobject, op het beschermglas of op de lens van de warmtebeeldcamera te voorkomen. Bij een beslagen lens (of beschermglas) kan een deel van de infraroodstraling die de warmtebeeldcamera bereikt, niet worden ontvangen, aangezien de straling niet volledig door het water op de lens doordringt.
  Omgevingstemperatuur: Idealiter is het contrast in temperatuur zo hoog mogelijk. Het opsporen van koude lekken doe je dus best op een warme zomerdag, en warmteverliezen best op een koude winterdag.
  Zonlicht: zon geeft veel warmte langs de zonnekant en geeft dus een vertekend beeld van de situatie. Een bewolkte dag is dus te verkiezen.
 • Type camera: Afhankelijk van de situatie en de verwachtingen bestaan er verschillende toestellen die kunnen gebruikt worden. Dit kan dan gaan van meetbereik tot ‘Field of View’ en resolutie. Samen bekijken we welke camera het best aan uw verwachtingen voldoet.

De Voordelen

 • Zéér nauwkeurige visualisatie van onzichtbare gebreken
 • Combinatie van visuele en thermische beelden mogelijk
 • Zéér coherente datacollectie maakt overtijd vergelijken van defecten velen malen eenvoudiger en inzichtelijker
 • Inspectie van algehele staat, blootliggend betonijzer, vocht insijpeling, afbrokkeling, corrosie

The Use-cases

Om deze thermische beelden juist te capteren en te interpreteren maak je dus best gebruik van iemand die er iets van kent. Skyebase heeft ervaring met thermische inspecties en beschikt over opgeleide level 1 – thermografen.

Een thermische inspectie is bijzonder interessant voor:

Als eindresultaat kan een rapport worden voorzien waarbij thermische en visuele beelden naast elkaar worden weergegeven.