Wanddiktemeting met drones

januari 25, 2022
4 minuten leestijd

 

In de industrie is het opmeten van wanddikte belangrijk en in sommige gevallen wettelijk verplicht. Op veel plaatsen is dit echter niet eenvoudig uit te voeren omwille van hoogte/veiligheid.

De drone-technologie staat gelukkig niet stil! Met onze nieuwste drone van Voliro kunnen wanddikte- en coatingmetingen op elke hoogte uitgevoerd worden.

360° flexibiliteit

De drone is uiterst wendbaar en kan in alle mogelijke hoeken gepositioneerd worden. Horizontaal, verticaal of schuine vlakken, alles is mogelijk! Zowel binnen als buiten kan deze drone stabiel vliegen.

Dit biedt ongeziene mogelijkheden om snel en eenvoudig een wanddiktemeting uit te voeren op moeilijk bereikbare plaatsen. Denk aan tanks, silo’s, piping, schoorstenen, pylonen, stacks, enz.

Fly, see & touch

De drone maakt met zijn ultrasone probe contact met het materiaal en voert op enkele seconden een meting uit. Afhankelijk van de situatie zijn 200 meetpunten per dag haalbaar. Mogelijke zwakke punten in de tank/schouw kunnen zo eenvoudig in kaart worden gebracht.

Meetmethodes

De probe kan uitgerust worden met een UT-, EMAT- of een DFT- (coating) meetkop.

Met de UT-sensor kunnen materialen zoals metalen, kunststoffen en composieten worden gemeten. Meetmethoden zoals piek, flank, direct en echo-to-echo kunnen worden gebruikt. Met standaard sensoren kan een wanddikte vanaf 2mm worden gemeten (kleinere diktes op aanvraag).

Het voordeel aan EMAT is dat er geen reiniging nodig is, en door corrosie en vuil heen meet tot 3mm. Magnetische materialen zoals zacht staal en ijzer zijn mogelijk. Meetmethoden zoals direct, peak en echo-to-echo kunnen worden gebruikt. Met standaard sensoren kan een wanddikte vanaf 2mm worden gemeten (kleinere diktes op aanvraag).

Ook metingen van coatings kunnen worden uitgevoerd met een DFT-sonde.

Rapportage

De metingen worden gerapporteerd in een PDF-document of op ons digitale platform.

Samengevat zijn dit de 3 grootste voordelen:

  1. Veiliger: geen metingen op hoogte door mensen, maar door gebruik van een drone.
  2. Kost efficiënter: geen touwtechnieken, plaatsen van stellingen of hoogtewerkers nodig.
  3. Reductie van downtime: een drone voert inspecties 5 tot 10 keer sneller uit.
  4. Totaaloplossing: zowel binnen- als buitenmetingen zijn mogelijk.

Er zijn 5 manieren om NDO-inspecties op hoogte uit te voeren.

De toepassing kent volgende use cases:

  1. Opslag tanks en silo’s: deze oppervlakken zijn groot en relatief glad en hebben weinig obstructies voor het uitvoeren van metingen.
  2. Stalen schoorstenen: deze toepassing is moeilijk te bereiken met touwtechnieken en steigers en hebben vele grote oppervlaktes.
  3. Tanks onder druk: specifieke plaatsen van niet-geïsoleerde druktanks kunnen worden bereikt indien er rond de tanks voldoende ruimte is.
  4. Affakkel-installaties: kunnen in bedrijf worden geïnspecteerd wat leidt tot grote besparingen in operationele downtime. De temperatuur van de schoorsteen is een factor die invloed kan uitoefenen op de inspectiedekking van de structuur.

Voor meer info, contacteer :

Jean-Louis Weemaes, +32 (0)478-930.994, jean-louis.weemaes@skyebase.be

 

Kernwoorden: droneinspectie, wanddiktemetingen, tankterminals, petrochemie, tanks, piping, stacks, NDT, Vlarem, EMUA, API

Deel op social: