SkyeBase zet drone in voor inspectie rookgaskanalen en warmtenet ISVAG

februari 25, 2021
3 min leestijd
SkyeBase zet drone in voor inspectie rookgaskanalen en warmtenet ISVAG

 

Wilrijk, 25 Februari 2021 – In opdracht van ISVAG, de intergemeentelijke samenwerking die instaat voor de verwerking van het huishoudelijk restafval van 1 miljoen burgers, voerde SkyeBase recent een uitgebreide inspectie uit van de rookgaskanalen en het warmtenet van ISVAG. Hiervoor werd voor het eerst gebruik maakt van een drone. In het verleden werden inspecties van rookgaskanalen op scheuren en stofophopingen uitgevoerd door mensen of robots. Dit bleek niet altijd even efficiënt. Controles van warmtenetten gebeurden in het verleden veelal via weerstandsmetingen, uitgevoerd door grondploegen of helikopters, wat dan weer onnauwkeurig en duur kon zijn. Dankzij de inzet van drones kunnen inspecties sneller, beter, veiliger, nauwkeuriger én kostefficiënter worden uitgevoerd.

Rookgaskanaal

Voor de visuele inspectie van het rookgaskanaal werd gebruikt gemaakt van een indoor drone. Deze drone is uitgerust met een speciale kooiconstructie waardoor de propellers niet beschadigd raken of afbreken bij het aanraken van de wanden. Naast het inspecteren van horizontale delen, kunnen ook verticale delen worden aangepakt die voor mensen en robots niet toegankelijk zijn. Van een deel van het rookgaskanaal werd een 3D-model gemaakt, waarmee de volledige inspectie achteraf virtueel kan worden overlopen. Eventuele afwijkingen worden in dit model aangeduid, zodat ISVAG exact weet welke locaties extra aandacht nodig hebben.

Warmtenet

Het door ISVAG uitgerolde warmtenet werd geinspecteerd met een outdoor drone, uitgerust met een thermische camera. Deze camera is in staat om door middel van temperatuurverschillen lekken op te sporen en de ligging van het warmtenet exact in kaart te brengen. Op deze manier kunnen warmtenetten over grote afstanden snel worden gecontroleerd op lekken, waardoor waterverspilling door een eventuele lekkage kan vermeden worden.

Inspecties met drones en intelligente dataverwerking via asset-inspectieplatformen zullen in de toekomst steeds vaker worden uitgevoerd. Door de inzet van drones bespaart de klant niet alleen kosten, maar krijgt hij ook een snellere en betere inspectie. Bovendien is de inspectie veiliger en wordt de uptime verhoogd”, zegt Bart Daniels, COO bij SkyeBase.

“Het is cruciaal dat alle onderdelen van onze ISVAG-installatie op elk moment in topconditie zijn. Een grondige inspectie moet ons helpen om een efficiënt en doorgedreven preventief onderhoudsprogramma uit te voeren en waar nodig bij te sturen. Dankzij de expertise van SkyeBase beschikken we nu snel en accuraat over alle info die we hiervoor nodig hebben”, voegt Olivier Opsomer, Plant Manager bij ISVAG toe.

Over ISVAG

Vlamingen zijn wereldkampioen afval sorteren. We evolueren naar een circulaire economie, maar ondanks al onze inspanningen blijft er nog steeds heel wat niet-recycleerbaar huishoudelijk restafval over. Dertig steden en gemeenten werken samen in ISVAG, om dit niet-recycleerbaar restafval van hun meer dan 1 miljoen inwoners op een veilige, verantwoorde en milieuvriendelijke manier om te zetten in zoveel mogelijk energie en grondstoffen. Zo wekken we vandaag al stroom op voor meer dan 25.000 gezinnen en sinds april 2020 leveren we ook warmte aan bedrijven. Binnenkort starten we met de bouw van een gloednieuwe afvalenergiecentrale, die nog meer energie zal produceren, waardoor de luchtkwaliteit in de regio er een pak op vooruit zal gaan. (www.isvag.be)

Over SkyeBase

SkyeBase is de totaal inspectie dienstverlener & inspectie platform ontwikkelaar die asset owners en maintenance managers helpt bij het inzetten en uitvoeren van 100% uptime inspecties met drones en sensoren voor het beheer van hun kritische assets. Dit met als doel om kosten te verlagen en efficiënter, ecologischer en veiliger te werken met een maximaal gebruik van slimme software ondersteund door AI om bruikbare data analyses te verkrijgen. (www.skyebase.be)

 

Deel op social: