Wanddikte metingen van tanks en leidingen dienen regelmatig te worden gecontroleerd.

Wanddiktemetingen zijn van vitaal belang om de integriteit van een tank of een leiding te kunnen inschatten. Deze metingen helpen ingenieurs en technici bij het identificeren van dunner wordende materialen, corrosie, en slijtage, wat kan leiden tot potentiële veiligheidsrisico’s en operationele uitval. Traditionele methoden voor wanddiktemetingen vereisten vaak dat inspecteurs handmatig de locaties dienen te bereiken, wat tijdrovend, duur en soms gevaarlijk kan zijn.

Ultrasoon wanddiktemetingen en drones: een innovatieve combinatie

Ultrasone wanddiktemetingen zijn een van de meest nauwkeurige methoden om de dikte van materialen te meten. Ultrasone sensoren sturen geluidsgolven door het materiaal, en op basis van de weerkaatsing van deze golven kunnen technici de dikte van het materiaal bepalen. Wanneer deze technologie wordt gecombineerd met drones, opent zich een wereld van mogelijkheden voor snelle en efficiënte inspecties.

De meest opvallende voordelen zijn het niet hoeven van plaatsen van stellingmateriaal en geen betreding van een besloten ruimte, waardoor een mangatwacht wordt uitgespaard.

Wanddiktemetingen in Petrochemie en Tankterminals

In de petrochemische industrie en tankterminals spelen wanddiktemetingen een cruciale rol bij het waarborgen van de veiligheid en betrouwbaarheid van installaties en opslagtanks. Deze faciliteiten bevatten een breed scala aan apparatuur, leidingen en tanks die worden blootgesteld aan verschillende omgevingsfactoren en chemische stoffen, waardoor ze vatbaar zijn voor corrosie en materiaalverzwakking.

Ook zijn ze van het grootste belang om de integriteit van tanks en leidingen te waarborgen. Corrosie kan zich voordoen als gevolg van de chemische processen die plaatsvinden in de installaties, evenals door de opslag van corrosieve vloeistoffen en gassen. Daarom is regelmatige inspectie van wanddiktes essentieel om potentiële problemen te identificeren voordat ze leiden tot lekkages, uitval of zelfs rampzalige incidenten.

Met behulp van drones voor ultrasone wanddiktemetingen kunnen petrochemische bedrijven en tankterminalexploitanten hun inspectieprocessen verbeteren en de veiligheid van hun installaties verhogen. Drones en crawlers kunnen op een snelle en efficiënte manier grote oppervlakken inspecteren, waaronder tanks en pijpleidingen die moeilijk toegankelijk zijn voor manuele inspectiemethoden.

Door regelmatige ultrasone wanddiktemetingen uit te voeren, kunnen operators potentiële problemen in een vroeg stadium detecteren, corrigerende maatregelen nemen en ongeplande stilstand minimaliseren. Dit helpt niet alleen om de operationele efficiëntie te verbeteren, maar ook om de veiligheid van werknemers, het milieu en de gemeenschap te waarborgen.