Tankinspecties vormen een cruciaal onderdeel van het onderhoudsproces in verschillende sectoren, zoals de olie- en gasindustrie, chemische industrie en de scheepvaart. Traditioneel vereisten deze inspecties vaak kostbare en tijdrovende processen, maar dankzij de opkomst van drone-technologieën wordt dit landschap getransformeerd. In deze blog duiken we dieper in op hoe drones worden ingezet voor verschillende soorten tankinspecties, variërend van visuele inspecties tot wanddiktemetingen en thermische inspecties, en zelfs onderwaterinspecties.

Visuele inspecties:

Een van de meest voor de hand liggende toepassingen van drones in tankinspecties is het uitvoeren van visuele inspecties. Drones worden uitgerust met hoge resolutie camera’s die gedetailleerde beelden van tanks vastleggen. Hierdoor kunnen inspecteurs problemen zoals corrosie, scheuren of andere defecten snel identificeren, zonder de noodzaak van menselijke klimmers of steigers, wat de veiligheid en snelheid van het inspectieproces verhoogt.

Wanddiktemetingen:

Het monitoren van de wanddikte van tanks is essentieel om de structurele integriteit ervan te waarborgen. Drones en robots worden uitgerust met ultrasone sensoren die nauwkeurige metingen van de wanddikte uitvoeren. Door deze gegevens te verzamelen, kunnen inspecteurs de actuele status van de tanks evalueren en potentiële zwakke punten identificeren die aandacht vereisen.

Thermische inspecties:

Thermische inspecties maken gebruik van warmtebeeldtechnologie om verborgen problemen in tanks te detecteren, zoals lekkages of isolatieproblemen. Drones met warmtebeeldcamera’s kunnen snel grote oppervlakken scannen en abnormale warmtepatronen identificeren die wijzen op mogelijke problemen. Dit stelt inspecteurs in staat om proactief actie te ondernemen om toekomstige storingen te voorkomen.

Onderwaterinspecties:

In gevallen waar bluswatertanks gevuld zijn met water, kunnen drones ook worden ingezet voor onderwaterinspecties. Bekend als ROV’s (Remote Operated Vehicles), worden deze onderwaterdrones uitgerust met camera’s, sonars en andere sensoren om de conditie van de tanks onder water te evalueren. Hierdoor kunnen inspecties worden uitgevoerd zonder dat duikers nodig zijn, wat niet alleen de veiligheid verbetert, maar ook de kosten verlaagt.

Rapportage en Analyse:

Na het uitvoeren van de inspecties is het essentieel om de verzamelde gegevens nauwkeurig te analyseren en te rapporteren. Dankzij I-Spect, het door AI-ondersteunt asset inspectie platform van SkyeBase, kunnen inspecteurs verzamelde gegevens visualiseren, defecten identificeren en gedetailleerde rapporten genereren voor verdere evaluatie.

Door middel van deze rapporten kunnen ingenieurs en operators een grondig inzicht krijgen in de algehele conditie van de tanks en eventuele potentiële problemen identificeren die aandacht vereisen. Deze analyse- en rapportagemogelijkheden spelen een cruciale rol bij het opstellen van onderhoudsplannen en het nemen van beslissingen met betrekking tot reparaties of preventieve maatregelen.

Met behulp van geavanceerde rapportage- en analysehulpmiddelen kunnen bedrijven de operationele efficiëntie verbeteren, de levensduur van hun tanks verlengen en ongeplande stilstand minimaliseren, waardoor ze hun activiteiten effectiever kunnen beheren en de veiligheid van hun installaties kunnen waarborgen.